google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Доведення відповідності косметичної продукції до введення в дію Технічного регламенту 3 серпня 2024р

Щиро сподіваємося, що наші читачі познайомилися з основними вимогами технічного регламенту на косметичну продукцію. Виробникам вже варто чітко визначитися з необхідними кроками з підготовки до його введення в дію. Більшість відповідальних розуміють, що роботи, як то кажуть, не початий край.

Але при цьому постає питання:

"Як доводити безпечність продукції до введення технічного регламенту?"

Нагадаємо, що оскільки з 01 жовтня 2023р. увійшов у дію Закон України «Про систему громадського здоров`я», що скасував чинність ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», яким було передбачено проведення державної санітарно – епідеміологічної експертизи продукції, то санітарно-гігієнічні висновки / висновки СЕС Держпродспоживслужбою не видаються.

Постанова КМ № 833 від 26.07.2022 щодо затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію (ТРКП) набуває чинності тільки з 3 серпня 2024 р., тому засади введення в обіг в Україні нехарчової продукції і забезпечення її безпечності регламентуються законами України «Про систему громадського здоров`я»,«Про загальну безпечність нехарчової продукції», "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції", державними Сан-Пін на продукцію.

В любому випадку продукція повинна бути безпечною, а процедура підтвердження її безпеки перекладаються на виробників, імпортерів та інших учасників ринку.

Згадаємо, що введення технічного регламенту на косметичну продукцію в серпні 2024 року визначає нові вимоги та правила підтвердження якості. Ключові кроки, які вам слід враховувати, при підготовці до введення косметичного регламенту:

1. Впровадження Системи Управління GMP (ДСТУ EN ISO 22716:2015): Почніть розробку та впровадження системи управління на виробництві, що відповідає вимогам стандарту ДСТУ EN ISO 22716:2015 "Косметика. Належна Виробнича Практика (GMP)".

2. Оцінка Безпеки та Складання Звіту про Безпеку: Забезпечте проходження косметичною продукцією випробувань оцінки мікробіологічної безпеки, тестів на консервацію та стабільність, інших показників за потреби. Від цього залежить її відповідність новим вимогам та можливість складання звіту про безпеку. Готуйтеся до складання звіту з безпеки, проходячи навчання у компетентних спеціалістів, що вже пройшли процедури підготовки звіту та нотифікації в ЄС.

3. Нотифікація на Електронному Порталі МОЗ : З моменту відкриття електронного порталу МОЗ здійсніть нотифікацію (надання) інформації про вашу косметичну продукцію. Це є необхідною умовою для законного виробництва продукції та введення в обіг.

До введення технічного регламенту в дію, основними документами, які можуть довести безпечність та відповідність продукції вимогам нового законодавства мають стати ТУ (для вітчизняних виробників), протоколи випробування, сертифікат відповідності (добровільний).

На сьогоднішній день протоколи випробувань – є одними з найважливіших документів, що підтверджують безпечність готової продукції..

Як доводити відповідність продукції до введення косметичного регламенту?

Доведення безпечності продукції буде дещо відрізнятися для різних типів виробників та включатиме в себе необхідність:

1. Вітчизняний Виробник в Україні та іноземний Виробник поза ЄС:

  • Забезпечити проходження косметичною продукцією лабораторних випробувань оцінки безпечності, які Ви зможете в подальшому використати при оцінці безпечності за вимогами технічного регламенту;

  • пройти добровільну оцінку відповідності, отримавши сертифікат відповідності незалежного органу оцінювання, на підставі ТУ (для вітчизняного виробника), маркування, результатів випробувань.

Іноземний Виробник в ЄС:

  • Перевірити та підтвердити відповідність продукції європейським стандартам та забезпечити належну документацію щодо оцінки безпечності (необхідна наявність звіту COSMETIC PRODUCT SAFETY REPORT-CPSR та результатів випробувань);

  • Пройти добровільну оцінку відповідності на підставі оцінки маркування, результатів випробувань та/або звіту з безпеки CPSR, отримавши сертифікат відповідності незалежного органу оцінювання.

Отримання добровільного сертифікату відповідності підтвердить безпечність продукції та буде гарантувати безпеку косметичної продукції для кінцевого споживача, дозволить швидко переконати Ваших замовників у відповідності продукції нормам безпеки.


Потрібна додаткова консультація чи замовлення послуг з отримання сертифікату відповідності? ТИСНИ НА НАШІ КОНТАКТИ.



3 просмотра0 комментариев

Коментарі


bottom of page
UA-181710461-1